1.Kraliçeyi Kurtarmak: Vladimir Tumanov // Günışığı Kitaplığı

Özellikle matematikle derdi olan öğrencilerin okuması gereken bir kitap. Vladimir Tumanov'un yayımladığı her ülkede çocukların gözdesi haline gelen, okurunu da kahramanlarıyla birlikte bilmeceden bilmeceye sürükleyen Kraliçeyi Kurtarmak romanı, matematiği fantastik bir maceraya dönüştürüyor.

Matematikle arası iyi olmayan Aleks, yolda bulduğu ilginç kalemin matematik problemlerini çözdüğünü keşfeder. Sınavlardaki başarısının tam tadını çıkaracağı sırada, gizemli bir kitap onu da, yakın arkadaşlarını da sayılar dünyasında tehlikeli ve olağan dışı bir maceraya sürükler. Kötü kalpli bir kralın esir aldığı Zümrüt Kraliçe'yi ve onun ülkesini kurtarmak için, üç arkadaşın tam 400 problemi çözmesi gerekmektedir. Ama nasıl?..


2.Kürk Mantolu Madonna: Sebahattin Ali // Yapı Kredi Yayınları

Üst üste defalarca okunan ve her okunuşunda bir önceki okumada eksik kalan hazinelerin keşfedildiği roman..."Her gün, daima öğleden sonra oraya gidiyor, koridorlardaki resimlere bakıyormuş gibi ağır ağır, fakat büyük bir sabırsızlıkla asıl hedefine varmak isteyen adımlarımı zorla zapt ederek geziniyor; rastgele gözüme çarpmış gibi önünde durduğum 'Kürk Mantolu Madonna'yı seyre dalıyor, ta kapılar kapanıncaya kadar orada bekliyordum." Kimi tutkular rehberimiz olur yaşam boyunca. Kollarıyla bizi sarar. Sorgulamaktan peşlerinden gideriz ve hiç pişman olmayacağımızı biliriz.

3.İnci: John Steinbeck // Sel Yayıncılık

Steinbeck'in bu adi tasıyan hikayesi, dev boyutlu bir inci bulan bir Kızılderili ailesinin (baba kino, anne juana ve bir bebeğin sahip olabileceği en sevimli ismi taşıyan bebek coyotito) etrafında şekillenir. Çok fakir olan aile, buldukları inciye önce çok sevinseler de, daha sonra başlarına gelmedik kalmaz. Güzel yazılmış, oldukça hüzün verici bir hikayedir.

4.Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır: Ahmet Şerif İzgören // Elma Yayınları

Hayatın her dalında başarı ve mutluluğa giden yola ışık tutuyor. Bazen kahkahalarla gülecek, bazen hüzünlenecek, çokça düşünecek ve bu kitaptan çok keyif alacaksınız. Hayatınızı tekrar gözden geçirmek için 3 saat ayırın ve bu kitabı okuyun.

5.Çavdar Tarlasında Çocuklar: Jerome David Salinger // Yapı Kredi Yayınları

Çavdar Tarlasında Çocuklar, Salinger'ın tek romanı. Ergenlik çağının içinde, yetişkin dünyanın düzenine karşı isyankar bir çocuğun, bir Noel öncesi başına gelenleri anlatıyor.

1993'te Franny ve Zoey ile Dokuz Öykü adlı kitaplarını yayımladığımız Salinger, 1963'ten bu yana yeni bir yapıt yayımlamamasına ve neredeyse efsane haline gelmiş bir gizlilik içinde yaşamasına karşın, dünya edebiyat gündemindeki yerini hep koruyor.

6.Şeker Portakalı: José Mauro De Vasconcelos // Can Çocuk Yayınları

“Ne güzel bir şeker portakalı fidanıymış bu! Hem bak, dikeni de yok. Pek de kişilik sahibiymiş, şeker portakalı olduğu ta uzaktan belli. Ben senin boyunda olsaydım başka şey istemezdim.”

“Ama ben büyük bir ağaç istiyordum.”

“İyi düşün, Zezé. Henüz gencecik bir fidan bu. Bir gün koca bir ağaca dönüşecek. Seninle beraber büyüyecek. İki kardeş gibi iyi anlaşacaksınız. Dalını gördün mü? Bir tanecik dalı olsa da sanki özellikle senin binmen için hazırlanmış bir ata benziyor.”

Brezilya edebiyatının klasiklerinden Şeker Portakalı, José Mauro de Vasconcelos’un başyapıtı kabul edilir. Yetişkinler dünyasının sınırlamalarına hayal gücüyle meydan okuyan Zezé’nin yoksulluk, acı ve ümit dolu hikayesi yazarın çocukluğundan derin izler taşır.

Beş yaşındaki Zezé hemen her şeyi tek başına öğrenir: sadece bilye oynamayı ve arabalara asılmayı değil, okumayı ve sokak şarkıcılarının ezgilerini de. En yakın sırdaşıyla, anlattıklarına kulak veren ve Minguinho adını verdiği bir şeker portakalı fidanıdır…

7.Hünkârım: Bahadır Yenişehirlioğlu // Timaş Yayınları

Sultan Abdülhamid’in dostu, sır kutusu Tahsin Paşa'nın romanı: Hünkârım…

Türkiye’de ve dünyada büyük bir ilgiyle takip edilen Payitaht dizisinin Tahsin Paşa'sı Bahadır Yenişehirlioğlu, Tahsin Paşa'nın unutturulmuş hayatını romanlaştırdı.

Osmanlı İmparatorluğu ölüm kalım savaşında.

İç ve dış mihrakların tek bir amacı var; Ulu Hakan Abdülhamid’i devirmek.

Sultan Abdülhamid’in çevresinde güvenebileceği tek bir kişi bile yoktu ta ki Tahsin Paşa’yı bulana kadar.

Tahsin Paşa, aşktan ve muhabbetten anlayan, devletine ve Hünkâr’ına sonsuz sadakatle bağlı, iyi bir eğitim ve aile terbiyesinden geçmiş bir devlet adamı.

Hünkâr’ın Tahsin'e sonsuz güveni ile Tahsin’in Hünkâr’ına sonsuz sadakati…

Ve herkesi kıskandıran bir sırdaşlık, dostluk, kardeşlik…

8.Pal Sokağı Çocukları: Ferenc Molnar // Yapı Kredi Yayınları

Budapeşte'nin yoksul bir semtinde, henüz dünyanın acı gerçekleriyle yüzleşmemiş çocuklar... İhanet, savaş, vatan aşkını o yaşta tattı Pal sokağı çocukları... Hiç anlayamayacakları ölümle de küçük yaşta karşılaştılar. Tek amaçları oyun oynadıkları arsayı korumaktı. O arsa onların vatanıydı, Macun Biriktirme Derneği ise orduları... Nemecsek, Boka ve Pal sokağının diğer çocukları... Bilinsin ki onlar canı pahasına arsasını korudular. Ancak insanoğlu orayı da binalaştırdı. Çocukları bu binalara hapsettiler. Pal Sokağı Çocuğu gerçekten bir dünya klasiği olmayı hakkediyor. Ferenc Molnar’ın kitabını okurken gözyaşlarınızı tutamayacaksInız.

9.Gün Olur Asra Bedel: Cengiz Aytmatov // Ötüken Neşriyat

Yürek paralayan, tüyler ürperten bir haykırış.... Geçmiş, bugün ve yarın; bilim-kurgu, gerçek ve efsane bir arada gözler önüne serilir... Derin ve temiz aşklar, efsane ve masallar, KGB'nin acımasız uygulamaları, okuru heyecandan heyecana sürükler. Birbirinden ilginç ve sürükleyici konular ustalıkla bütünleştirilerek sunulur. "Mankurt hikâyesi bu eserle kültürümüze mal edilir. Yedigey, ölen emektar arkadaşı Kazangap'ın cenazesini mezarına götürürken, kendisinin ve milletinin geçmişini, acı-tatlı, düşündürücü yanlarıyla bir bir gözlerinin önünden geçirir. O gün "asra bedel bir gün olur.

10.Uçurtma Avcısı: Khaled Hosseini // Everest Yayınları

Emir ve Hasan, Kabil'de monarşinin son yıllarında birlikte büyüyen iki çocuk... Aynı evde büyüyüp, aynı sütanneyi paylaşmalarına rağmen Emir'le Hasan'ın dünyaları arasında uçurumlar vardır: Emir, ünlü ve zengin bir iş adamının, Hasan ise onun hizmetkarının oğludur. Üstelik Hasan, orada pek sevilmeyen bir etnik azınlığa, Hazaralara mensuptur.

Çocukların birbirleriyle kesişen yaşamları ve kaderleri, çevrelerindeki dünyanın trajedisini yansıtır. Sovyetler işgali sırasında Emir ve babası ülkeyi terk edip California'ya giderler. Emir böylece geçmişinden kaçtığını düşünür. Her şeye rağmen arkasında bıraktığı Hasan'ın hatırasından kopamaz.
Uçurtma Avcısı arkadaşlık, ihanet ve sadakatin bedeline ilişkin bir roman. Babalar ve oğullar, babaların oğullarına etkileri, sevgileri, fedakarlıkları ve yalanları... Daha önce hiçbir romanda anlatılmamış bir tarihin perde arkasını yansıtan Uçurtma Avcısı, zengin bir kültüre ve güzelliğe sahip toprakların yok edilişini aşama aşama gözler önüne seriyor.
Uçurtma Avcısı'nda anlatılan olağanüstü bir dostluk. Bir insanın diğerini ne kadar sevebileceğinin su gibi akıp giden öyküsü...

lgs ve kitap
Lgs için okunması gereken 10 roman

Bu kitaplar benim seçtiklerim, sizin de önerileriniz varsa yorum kısmına yazabilirsiniz. Özellikle LGS gibi uzun paragraf ve uzun matematik soruları içeren sınavlarda başarılı olmak için öğrencilerin kitap okuma alışkanlığı olması gerekmektedir. Küçük bir not öğrencilerin okuduğu kitapların küçük bir özetini çıkarması çok yararlı olacaktır. İyi okumalar...


Ayrıca bu Sayfada da en çok tercih edilen kaynak kitapları bulabilirsiniz.

Bunları Da Okuyabilirsiniz:

Yz: R. Baloğlu

5 Yorumlar

  1. Her biri çok değerli kitaplar. Bir çoğunu okudum. Bu liste'ye hem büyükler hem çocuklar için iyi gelecek Momo ile Yaşlı Adam ve Deniz'i de ekleyebiliriz.

    YanıtlaSil
  2. Tavsiye ettiğiniz iki kitabı da edinmeye çalışacağım. İki kitabı da okumadım ama güzel olduklarını duymuştum.

    YanıtlaSil
  3. Her kitap bir deryadır ve yazardan izler taşır. Ve okuyanda izler bırakır...

    YanıtlaSil
  4. Okuduklarım da var okumadıklarım da ama güzel bir liste olmuş. 1. kitabı ben çok sevmiştim ama 4. sınıfta okumuştum sanırım. :D En sevdiğim kitaplardan ne anlattığını şuan hatırlamasam bile okuduğumda mutlu olduğumu hatırlıyorum. :))

    YanıtlaSil
  5. Kraliçeyi Kurtarmak romanı bizim gibi matematikle derdi olanlar için yazılmış bir roman. Mutlu olmanız ne kadar güzel...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski