BİLİŞSEL-DAVRANIŞÇI AİLE TERAPİSİ

Bilişsel Davranışcı Danışmanlık Nedir

Bilişsel Davranışcı Danışmanlık Nedir?

Bilişsel davranışçı danışmanlık, davranışçıların 1970 yılında bilişselcilerden etkilenmesiyle iki ayrı akımın birleştirilmesi sonucunda oluşmuştur.

Bilişsel Davranışçı Terapi; duyguları olumlu etkilemeye dayalı, düşünceleri değiştirmeye odaklanan kısa süreli ve yapılandırılmış bir psikoterapi yöntemidir.

Bilişsel Davranışcı Aile Danışmanlığının Hedefleri 

Bilişsel davranışçı yaklaşım öncelikle başvuruya neden olan sorunu çözmeyi hedefler. 

Esas olan “hedef uyumsuz davranışın” değiştirilmesidir. Ancak hedef uyumsuz davranış klasik tıpta “belirti (semptom)” olarak adlandırılandan farklı bir anlam taşır. Hedefimiz olan uyumsuz davranışlar belirti değil, bireyin yaşamını kısıtlayan ve onun özgürce işlev görmesine engel olan davranışlarıdır. 

Bilişsel davranışçı kuramcılar akılcı olmayan inançlar, çıkarsamalar, akıl yürütmeler ve aşırı genellemeler gibi bilişsel süreçlerin uyumsuz davranışa ve psikolojik bozukluklara yol açtığını varsaymaktadırlar. 

Psikolojik problemlerin kökü çocuklukta olsa da, içinde bulunulan zamanda da etkileri gösterir. Bir kişinin inanç sistemi, güçlüklerinin temel nedenidir, içsel konuşmalar kişinin davranışında çok önemli bir rol oynar. Danışanların mantık dışı düşünceleri ve yanlış algılamaları inceleyip bunları etkili inançlarla değiştirmek üzerinde yoğunlaşır.

Danışanların mantıklı olmayan inançları ile topladıkları ve değerlendirdikleri karşıt kanıtların üstesinden gelmek ve mantık dışı davranışların yerini mantıklı davranışların almasını sağlamak. 
Danışanların katı inançlarını inceleyip bunların olumsuz etkilerini azaltmaları konusunda yardımcı olmaktır. 

Otomatik düşüncelerini farkında olmaları ve değiştirmeleri için onları desteklemeyi amaçlar.

SUNUYU İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum Gönder