PSİKOANALİTİK AİLE TERAPİSİ

psikoanalitik aile terapisi sunumu

PSİKOANALİTİK AİLE TERAPİSİ 

Psikoanalitik kuram her ne kadar tek bir kişinin kişilik gelişimine odaklansa da aslında birey ile ailesi arasındaki etkileşimle ilgilenir. Freud, bireyin kişilik yapısında ailesinin anahtar rol oynadığına inanır (Akt. Nazlı, 2018; Goldenberg ve Goldenberg, 1996).
Psikoanalitik kuramın amacı aile üyelerini, bilinçdışı süreçlerin yönlendiriciliğinden kurtarmak ve aileyi daha sağlıklı ilişki boyutuna taşımaktır (Nazlı, 2018)

NATHAN ACKERMAN
  • Nathan Ackerman, Psikoanalitik Aile Danışmanlığını çalışmalarında kullanan öncü terapistlerden biridir.
  • Ackerman ‘ın modeli, hem bireyin kendisi hem de kişiler arası güçlerin önemini vurgular (Nazlı, 2018).
  • Ackerman aileyi, içsel ve çevresel etkenlerin etkisiyle, sürekli değişme gösteren bir birim olarak kabul eder.
  • Bireyin değerleri, rolleri ve amaçları Ackerman ‘a göre aile yaşamı içerisinde belirlenir. 

PSİKOANALİTİK AİLE DANIŞMASINDA BAZI KAVRAMLAR 

Bastırma: Bireylerin birincil bakım verenlerinden (bağlanma nesnesinden) ayrılma yaşadıklarında kaygıyı bastırmak zorunda olmaları ve sonucunda da dış dünya ile ilişkilerinde sorun yaşamalarıdır.

Ebeveyn İçe Yansıtmaları: Ebeveynlerin olumsuz yanlarını bilinçsizce içselleştirmek ve gelecekteki tüm ilişkilerinde bunları doğrulamaya çaba harcamak.

Aile Üyeleri Arasında Aktarım: Aile üyeleri arası aktarım, bir aile üyesinin diğerlerinin içe yansıtmalarını ve bastırılmış malzemelerini içerir.

Hakların ve Minnettarlığın Muhasebe Defteri: Kişilerin, bakım alma ve aile ilişkileri sürecinde oluşan kalıplaşmış hak, adalet ya da sadakat kavramlarının bilinçdışı muhasebesinin tutulması ve dış dünyaya bilinçsizce aktarılmasıdır.

SUNUYU İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum Gönder