LGS Tercihlerinin PÜF NOKTALARI 

Merakla beklediğimiz LGS sınavı sonuçları açıklandı. Sıra geldi tercihlere.. Sınav geçen seneye oranla beklenenden kolaydı. Geçtiğimiz senede 18-20 civarında birinci çıkarken bu sene birinci sayısı 560 civarında. Bu demek oluyor ki tercih yaparken çok dikkatli olmak gerekiyor. Örneğin, yüzdelik dilimi %4 olan bir öğrenci tercihlerini yaparken son iki tercihine %6 ya da %7’lik dilimlerden de okullar yazmalıdır. Aksi takdirde yerleşmeme ihtimali ortaya çıkacaktır. Bu sene merkezi yerleştirmede önemli bir nokta, hazırlığı olan 5 senelik okulların tercih edilme ihtimalidir. Üniversite sınavına yeni sistemle hazırlanıp girmek isteyen öğrenciler 5 senelik hazırlıklı liseleri tercih edebilir. Yeni sistemin şimdiki sistemden daha avantajlı olabileceğini düşünmekteyim. En azından gereksiz derslerin olmadığı ve daha faydalı derslerin olduğu bir lisede okumak daha zevkli olacaktır.

LGS tercihleri 1-12 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Sonuçlar ise 22 Temmuz da açıklanacak. Bütün adaylar ilk önce YEREL yerleştirmeden 5 tercih yapacak. Çünkü, diğer alanların açılması için ilk önce yerel tercihlerin girilmesi gerekmektedir. Yani yüzdelik dilimi %1 olan bir öğrenci de yerelden evine yakın 5 okul tercihi yapacaktır.

LGS TERCİH KILAVUZU

YEREL YERLEŞTİRME TERCİH ROBOTU

MERKEZİ YERLEŞTİRME TERCİH ROBOTU

Öğrenciler toplamda 5 yerel, 5 merkezi ve 5 pansiyonlu okul olmak üzere 15 okul tercihi yapacaklardır.

YEREL YERLEŞTİRME TERCİHLERİNDE:

İlk üç okul yeşil renkle gösterilen kayıt alanından yapılacak.
İki okul mavi renkle gösterilen komşu kayıt alanından veya kırmızı renkle gösterilen diğer kayıt alanlarından seçilebilecektir.
Ayrıca aynı okul türünden en fazla üç okul tercih edilebilecektir. Yani bir öğrenci 5 tercihinin hepsini Anadolu Lisesi yazamayacaktır.
Örneğin; Anadolu Lisesi, Mesleki Teknik Lise, İmam Hatip Lisesi)

MERKEZİ YERLEŞTİRME TERCİHLERİNDE:

Öğrenciler Merkezi sınavla 5 okul tercihi yapabileceklerdir.

– Fen Liseleri
– Sosyal Bilimler Liseleri
– Anadolu Liseleri
– Anadolu İmam Hatip Liseleri
– Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinden il ve ilçe sınırlaması olmaksızın yüzdelik diliminize uygunluğuna da dikkat ederek tercih listenizde en çok 5 okula yer verebilirsiniz.

PANSİYONLU YERLEŞTİRME TERCİHLERİNDE:

Pansiyonlu okul tercih ekranından öğrenciler 5 okul tercihi yapabileceklerdir. Pansiyonlu okul tercihlerinde dikkat edilmesi gereken okulun yeri ve olanaklarıdır.

Bazı öğrenci ve velilerimizin aklına şu soru takılabilir. Benim çocuğumun yüzdelik dilimi gayet iyi olmasına rağmen yerelden bir okula yerleşir mi? Burada önemli bir noktayı bilmekte fayda var. Yerleştirmede ilk bakılacak alan merkezi sınav yerleştirmesidir. Eğer öğrenci merkezi sınavla bir okul tutturamamış ise yerelden bir okula yerleşir.

ÖNEMLİ TARİHLER:

Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanların ilanı: 22 Temmuz

Nakil Başvuruları: 29 Temmuz – 02 Ağustos

Bu nakil başvuruları döneminde öğrenciler;

– Merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 3
– Yerel yerleştirme için en çok iki okulu kayıt alanından ve en çok iki okulu aynı okul türünden olmak kaydıyla en çok üç okul seçebilecekler.
– Pansiyonlu okullar için en fazla 3 okul tercihi yapabileceklerdir.

2. Nakil Başvuruları: 05- 08 Ağustos

İl – İlçe Nakil Komisyonları: tüm tercih dönemlerinde hiçbir okula yerleşemeyen adaylar ilçe de oluşturulacak kurul tarafından boş kalan kontenjanlara yerleştirilecektir.

Önemli Notlar:

1-Tercih edeceğiniz okulda bakmanız gereken en önemli özelliklerin başında üniversiteye yerleştirme oranlarıdır.

2-Bir diğer nokta okulun hangi alana ağırlık verdiğidir. Bazı okullar sayısal, bazı okullar sözel ya da eşit ağırlığa(tm) önem vermektedir.

3-Anadolu ya da fen lisesinin bir amacı üniversiteye adam yetiştirmek bir diğer amacı da öğrencisine en az bir dil kazandırmaktır. Gideceğiniz okulda hangi dil eğitimlerinin verildiğini öğrenmekte fayda var.

4-Tercih yaparken tek başınıza yapmamanızı ve profesyonel birinden yardım almanızı şiddetle tavsiye ederim.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski