YAPISAL AİLE DANIŞMASI

yapısal aile danışması sunumu
yapısal aile danışması

Yapısal Aile Terapisinde amaç, sistemin yapısını değiştirmek, böylece ailelerin işlevselliğini arttırmaktır. Bu amaca ulaşmak için Minuchin, terapistin aile ile kurduğu bağın önemine dikkat çekmiştir. Terapistin aile ile kurduğu bağ sayesinde aileyi gözlemleme, aile içi süreçleri izleme ve aileyi yeniden yapılandırma yolu ile ailede değişim yaratması yapısal terapinin temel yaklaşım biçimidir.

Bireyin gelişiminden ziyade ailenin gelişimiyle ilgilenen, Minuchin ve Fishman ailenin dört temel aşamada geliştiğini düşünmektedir. 

1. Çiftlerin oluşturduğu aile
2. Küçük çocukları olan aile
3. Okul çağında çocukları ya da ergenleri olan aile
4. Yetişkin çocukları olan aile

Yapısal Aile Danışmanlığı Hakkında
  • Yapısal aile terapisinde bütünün ve parçaların ancak parçalar arasındaki ilişkiler üzerinden anlaşılabileceği üzerinde durulmaktadır.
  • Bu terapide önemli bir unsur an, kişilerin gerçeğinin ne olduğudur. Olayların hem parçası hem de zamanı ve yerini tespit eden sosyal çevrede önemlidir.
  • Bu yaklaşımı diğer aile terapisti yaklaşımları gibi problemin çözümüne odaklanmaktansa bağlantılı olan unsurlarla ilgilenmektedir.
  • Minuchin sadece aileye değil ailenin alt yapıları üzerine odaklanmıştır.
  • Bu terapide birey ile ilgili semptomların anlaşabilmesi için ailenin ilişki sürecinin incelenip anlaşılması gerekmektedir.
  • Yapısal aile danışması özellikle transaksiyonel kalıplara çok önem verir. Çünkü transaksiyonel kalıplar ailenin yapısı, alt sistemlerinin sınırlarının geçirgenliği ve gruplaşma veya koalisyonların varlığı hakkında ipuçları verir.
  • Yapısal aile terapisinin temel tezi, birey ile ilgili semptomların anlaşılabilmesi için, ailenin ilişki sürecinin incelenip, anlaşılması gerekmektedir. Danışan olarak, ailenin tümü kabul edilir. Sistem yeniden yapılandırılırken, ailenin bütün üyeleri de güçlendirilir.
YAPISAL AİLE DANIŞMASI SUNUSUNU İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum Gönder