karantina günlerinde okunacak 5 kitap
Karantina günlerinde okunacak 5 kitap
Dışarı çıkamadığımız şu günlerde kitap okumak iyi gelir diye düşündüm. Bu yazımda sizlere pek bilinmeyen ancak çok güzel olan bazı kitapları sunacağım. Dilerseniz okuyup, okuduğunuz kitabı ve memnuniyetinizi dm yoluyla bizlerle paylaşabilirsiniz.

1)Erol Toy - Acı Para

2)Cengiz Dağcı - Korkunç Yıllar

3)Nihak Atsız - Ruh Adam

4)Hubert Selby - Bekleme Dönemi

5)Ahmet Batman - Korkma Kalbim



Şimdi ise sırayla bu kitapların konusundan bahsedeceğim.

1) Sanayinin yok ettiği geleneksel el zanaatlarını... Sıradan insanın çağdaş uygarlık ve teknik gelişme karşısındaki derin şaşkınlığı... Kendisiyle ailesine yaşam alanı açma iyi niyetiyle yaptığı yanlış seçimin neden olduğu dramı, Tenekeci Hüsnü 'nün aile çevresini ören acı para...Erol Toy'un toplumsal değişimin her alandaki izdüşümünü kavramaya uğraşan kesim romanlarının ilki olur. Başta İmparator, Kördüğüm ve Gözbağı olmak üzere sonrakilerle doğrudan ya da dolaylı bir biçimde bağını sürdüren bir romandır.

2) Henüz öğrenci iken, askere alınan ve ikinci Dünya Savaşı'na sürülen Kırımlı bir gencin, Teğmen Sadık Turan’ın acıklı hikâyesi. Roman, Teğmen Sadık Turan'ın hatıraları olarak anlatılmaktadır. Rusların zulmünden kaçarken Almanlara esir düşer ve esir kampında bir arada tutunmaya çalışan bir avuç arkadaşıyla Almanlar tarafından kurulan Türkistan Kurtuluş Lejyonuna katılır. Ruslarla Almanların arasında kalan ve birinden zulüm diğerinden iki yüzlülükten başka bir şey görmeyen Kırım Türklerinin yalnızlıklarını konu alan efsane bir kitap.

3)Bir tarih çeşnisinin yer aldığı roman, yaşamanın gayesini yalnızca askerlikte bulan bir subayın hayatıdır. Tabiatüstü olaylarla anlatılan bir hayat hikâyesinin, dikkatle bakıldığı zaman, gerçeklerin sembollerle çerçevelenmiş ifadesinden başka bir şey olmadığı görülecektir. «Ruh Adam», kendi nefsi ile mücadele eden bir insanın macerasıdır. Edebî-ruhî tahlilini yapanlar, eserin hakikaten bir roman mı, yoksa yaşanmış bir hayat mı olduğunu kestirmekte hayli tereddüde düşeceklerdir.

4) Hubert Selby Jr. diğer kitaplarında olduğu gibi doğrudan, hiçbir süsleme yapmaksızın, sözü dolandırmadan, yüzünüze karşı haykırarak anlatıyor hikâyesini yine. Bekleme Dönemi'ni okurken, amaçsız bir adamın hezeyanlarında dolandığınızı zannedeceksiniz başlarda. Ama sonra göreceksiniz ki bu kitap, toplumda şu ya da bu nedenle oy hakkından yoksun bırakılanlar, ezilenler, sömürülenler, taciz edilenler ; çoğu kez güçlüler tarafından sesi kısılanlar; kendilerini halsiz mecalsiz hissedenler, gerçekten elden ayaktan kesilmiş, görülmeyen, ihmal edilenler adına bağırmakla, çığlık atmakla kalmıyor, gayet anlamlı, mantıklı gerekçeler ileri sürerek onları ayağa kalkmaya, karşı çıkmaya, isyana çağırıyor.

5) Kedileri seven kadınlar yalnızlıktan korkarmış, köpekleri ise aslında kendilerini güvende hissetmek istediklerinden severlermiş... Sen filleri severdin ve bir fil kalbi kırıldığında ölebilirmiş. Sen filleri boşuna sevmiyorsun güzel kadın. Sen kalbinin kırılmasından korkuyorsun da haberin yok. Korkmasın kalbin çünkü o artık benim de kalbim...

Yz: Esmanur ŞAHİN

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski