LGS NEDİR?

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) için geri sayım başladı. Haziran ayının ilk haftasında düzenlenecek sınavı, aynı gün iki bölüm halinde uygulanacak. Sınavda adaylara çoktan seçmeli 90 soru yöneltilecek. LGS’nin birinci bölümü 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve 75 dakika sürecek, ikinci bölümde sayısal alandan adaylara 40 soru yöneltilecek ve 80 dakika sürecek.

Liselere Geçiş Sınavında Başarılı Olmak İçin Yapılması Gereken 10 Madde



ZOR SORULARLA ZAMAN ÖLDÜRMEYİN
1- Öncelikle, sınava girmeden LGS’nin içeriğindeki derslerle ilgili ön yargılarınızı sınıfın kapısına bırakın. Soruların zor ya da kolay olması sizin elinizde. Sorulara ön yargılardan uzak ve olumlu bir zihinle yaklaşmak bu işin altın kuralı. Sınav esnasında sağlam bir psikolojiye sahip olmanız her şeyden daha önemlidir.
2- Zorlandığınız sorular illaki olacaktır. Bunlar doğru ve adil bir eleme yapabilmek adına sınavda olması gereken sorular. Bu tür sorularla zamanınızı öldürmeyin, başına bir işaret koyup birinci turda tüm kolay ve hemen cevaplarını bulabileceklerinizi çözün. Zor olanlarla ikinci turda mücadele etmeniz gerekiyor. Soruyla inatlaşmanız hem zihninizi yoracak hem de zaman kaybı yaşamanıza neden olacaktır.
3- Çözemediğiniz sorularda tersten giderek çözme yöntemini kullanın.  Şıklardan giderek doğru cevabı aramaya çalışın. Test tekniğinin en somut faydalarından birisi budur. Cevap mutlaka o dört şıktan biridir.
4- Sözel mantık ve sayısal mantık sorularında Tablo Çizme Yöntemini kullanmayı öğrenin. ALES sınavının sorularını çözmeye çalışmanız ve oradaki çözme yöntemlerini öğrenmeniz sizin çok işinize yarayacaktır. İşlem gerektiren sorularda yazmaktan, çizmekten, sınav soru formunu karalamaktan çekinmeyin. Temiz olan tek şey optik cevap formunuz olsun ve o formda sadece kimlik ve cevap şıklarını doldurmayı unutmayın.
KODLAMA HATASI YAPMAYIN
5- Kodlama sınavın can alıcı noktasıdır. Soruları yapıp işaretlemeniz en mantıklı yoldur. Kodlamayı sona bırakmak hata yapmanıza neden olabilir; çünkü zihniniz yorulacaktır ve dikkatiniz dağılabilir. Arada bir zamanı kontrol etmeniz gerekiyor. Soru cevaplandırma hızınızı ayarlamanız açısından zaman kontrollü ilerlemek çok doğru bir sınav stratejisidir.
6- Sınavda oturuşunuz doğru nefes almanız için çok önemli. Sınava iyi yoğunlaşmak için arada bir dinlenin, derin nefes alın, masada hep aynı pozisyonda oturmayın, postürünüzü sık sık değiştirin. Sınıfta olup biten her tür uyarıcıyı algılıyorsanız, en ufak bir ses dikkatinizi dağıtıyorsa bu sizin sınava iyi konsantre olamadığınızın da bir işareti. Bu yüzden çok sesli ortamlarda da, çok sessiz ortamlarda da soru çözebilme melekelerini kazanmalısınız.
7- Kodlama disiplinine de kesinlikle riayet edin. Soru kaydırmak, cevabı yanlış şıkka veya yanlış soru numarasına işaretlemek en sık karşılaşılan kodlama hatalarıdır.
ÜÇ YANLIŞ BİR DOĞRUYU GÖTÜRECEK
8- Yanlış cevaplar bu kez doğru cevaplarınızı etkileyecek. Üç yanlış yapmak bir doğrunuzun azalmasına yol açacak. Bu nedenle cevabından emin olmadığınız şıklarını eleyemediğiniz hiçbir soruya cevap vermeyin. Ancak şıkları ikiye düşürmüşseniz, “ya şudur ya da o değilse budur” diyebileceğiniz soru varsa ona mutlaka bir cevap verin ve o aklınıza gelen ilk cevap olsun. Neden ilk aklımıza gelen cevap doğrudur? Bunun cevabını öğrenin ve göreceksiniz ki beynimiz mükemmel bir tasarım:)
9- İki sınav arasındaki boş zaman dilimini, sınavda çıkan soru ve konuları tartışarak geçirmeyin. Sınav ve sorular dışında farklı konularda arkadaşlarınızla sohbet ederek değerlendirin. Küçük şeyler atıştırabilirsiniz, okul bahçesinde, açık havada bu zamanı geçirebilirsiniz.
10- Sınav anında olumlu düşüncelere sahip olmak çok önemli. Sınavın sonucuyla, ailenizin, öğretmenlerinizin, arkadaşlarınızın ve çevrenizin sizden beklentileriyle, gelecek kaygılarınızla ve yapamam endişeleri zihninizi yormaktan öteye geçmeyecektir.

İşte İstanbul Liselerinin 2018-2019 Yılı Taban Puanları ve Yüzdelik Dilimleri TIKLA İNDİR


Not: MEB’in her ay yayınlamış olduğu örnek soruları öncelikle tek başınıza oturup çözmeye çalışın. Çözemediğiniz soruları hemen öğretmen ya da arkadaşınıza götürmeyin. Zihninizi ne kadar çalıştırırsanız o kadar gelişir. Biliyoruz ki soru tarzı değişti. Sorular daha çok analiz ve sentez düzeyinde. Okuduğunuz roman ve izlediğiniz filmlerin kısa özetlerini çıkarmanız sizin zihin gelişiminiz için faydalı olacaktır.




PEKİ TERCİHLER NASIL OLACAK?

Öğrenciler toplamda 5 yerel, 5 merkezi ve 5 pansiyonlu okul olmak üzere 15 okul tercihi yapacaklardır.


YEREL YERLEŞTİRME TERCİHLERİNDE: 

İlk üç okul yeşil renkle gösterilen kayıt alanından yapılacak.
İki okul mavi renkle gösterilen komşu kayıt alanından veya kırmızı renkle gösterilen diğer kayıt alanlarından seçilebilecektir.
Ayrıca aynı okul türünden en fazla üç okul tercih edilebilecektir. Yani bir öğrenci 5 tercihinin hepsini Anadolu Lisesi yazamayacaktır.
Örneğin; Anadolu Lisesi, Mesleki Teknik Lise, İmam Hatip Lisesi)

MERKEZİ YERLEŞTİRME TERCİHLERİNDE: 

Öğrenciler Merkezi sınavla 5 okul tercihi yapabileceklerdir.

– Fen Liseleri
– Sosyal Bilimler Liseleri
– Anadolu Liseleri
– Anadolu İmam Hatip Liseleri
– Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinden il ve ilçe sınırlaması olmaksızın yüzdelik diliminize uygunluğuna da dikkat ederek tercih listenizde en çok 5 okula yer verebilirsiniz.

PANSİYONLU YERLEŞTİRME TERCİHLERİNDE: 

Pansiyonlu okul tercih ekranından öğrenciler 5 okul tercihi yapabileceklerdir. Pansiyonlu okul tercihlerinde dikkat edilmesi gereken okulun yeri ve olanaklarıdır.

Bazı öğrenci ve velilerimizin aklına şu soru takılabilir. Benim çocuğumun yüzdelik dilimi gayet iyi olmasına rağmen yerelden bir okula yerleşir mi? Burada önemli bir noktayı bilmekte fayda var. Yerleştirmede ilk bakılacak alan merkezi sınav yerleştirmesidir. Eğer öğrenci merkezi sınavla bir okul tutturamamış ise yerelden bir okula yerleşir. 

Yorum Gönder