DUYGU ODAKLI ÇİFT TERAPİSİ

duygu odaklı çift terapisi sunumu

Duygu Odaklı Aile Terapisi Nedir?

Duygu Nedir?

Duygular direk olarak insanın neyi, nasıl algılayacağını, bilgiyi ne hızla işleyeceğini, bir durum, olay karşısında ne düşüneceğini ve nasıl tepki vereceğini etkileyen temel oluşumlardır. Duygular kendilik ve diğerleriyle olan ilişkileri düzenleyen ve yaşama anlam katan temel bir mekanizmadır (Çelik ve Aydoğdu, 2018).

Duygular insan yaşantısının birincil ve evrensel yönüdür; ama bugüne dek değişimin teorik açıklamalarında yeterince vurgulanmamıştır.

Duyguların Sınıflandırılması

1-Birincil duygular: Bir duruma verilen ilk tepkilerdir. Bunlar tipik olarak bağlanma korkularını ve ihtiyaçlarını yansıtırlar.

2-İkincil duygular: Gerçek durumla değil birincil duygularla ilgili olan duygulardır. Bu duygular birincil duyguların tolere edilememesi ve engellenmesi sonucu oluşurlar, işlevsel olan duyguların akışını engellerler.

Kuramın Temel Felsefesi

DOT modern duygu kuramı ve duygusal nörobilim açısından yeniden formüle edilerek terapiye neohümanistik bir görüş sunar. Davranışçı ve dinamik yaklaşımların savunduğu örtülü deterministtik görüşe karşı çıkan ve insan doğasını daha olumlu değerlendiren hümanisttik görüşleri temel alan DOT aynı zamanda insanın seçim yapma, kendi kaynaklarını kullanma ve farkında olma kapasitesine inanır.
Çift ve aile terapisi genellikle sevgiyi ve aşkı dışlayarak güç, kontrol ve özerklik konularına çatışmanın çözümlenmesine odaklanır. Yakın zamanda yetişkin ilişkilerine, bağlanma teorisinin adapte edilmesi devrim niteliğinde bir olaydır.

DUYGU ODAKLI ÇİFT TERAPİSİ SUNUMUNU İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum Gönder