salgın hastalık durumunda psikolojik sağlamlık

Koronavirüs Salgını Sürecinde Gençlerin Psikolojik Sağlığını Korumak
Salgın hastalık döneminde yapılması gereken bir takım uygulamalar vardır. Bunların başında karantina, izolasyon ve gerçekçi bilgiye sahip olma gelmektedir. Bunların yanında psikolojik sağlığımızı korumayı da bilmemiz gerekmektedir. 


Karantina: Bulaşıcı bir hastalığın yayılmasını önlemek için belli bir yerin veya bölgenin kontrol altında tutulup giriş çıkışların engellenmesi biçiminde uygulanan sağlık önlemidir. Bu süreçte salgın hastalığa maruz kalan bireyler iyileştiğinde ve o bölgedeki salgın hastalık riski bittiğinde karantina uygulaması sonlandırılmaktadır.

İzolasyon: Bulaşıcı bir hastalığa yakalanan bireylerin, hastalıkları geçene kadar sağlıklı kişilerden ayrı bir yerde tutulmasını ve tedavilerinin gerçekleştirilmesini ifade eder.

Gerçekçi Bilgi: Bilgiye hızlı ulaşma ya da farklı kaynaklardan bilgi sahibi olma çok önemli olsa da önemli olanın gerçek bilgiye ulaşmak olduğunu unutmamak gerekir. Salgın sürecinde maalesef ki bilgi kirliliği çokça yaşanmıştır. Kaynağı olmayan, doğruluğu kanıtlanmamış ve uygulaması akılla bağdaşmayan bilgiye inanmamak salgın sürecinde evden çıkmamak kadar önemlidir.

Koronavirüs Salgını Sürecinde Yaşayabileceğiniz Bazı Olumsuz Duygular


Salgın hastalık dönemlerinde ortaya çıkan belirsizlikler, günlük yaşamdaki geçici ve zorunlu değişiklikler ya da sınırlamalar insanların olumsuz duygular yaşamasını kaçınılmaz kılar. Koronavirüs riski altında bulunduğunuz bu stresli süreçte yaşayabileceğiniz bazı olumsuz duygular şunlardır:

Endişe, Kaygı ya da Korku: 

Bu süreçte, kendi sağlığınız, aileniz ya da sevdiklerinizin sağlığı ile ilgili endişe yaşayabilir; hastalığa yakalanma ya da hastalığı sevdiklerinize bulaştırma riski bulunduğu düşüncesiyle tedirgin olabilirsiniz. Yine aile üyelerinden birinin karantinada kalma ya da ailenizin ekonomik zorluk yaşama riski bulunması sizi kaygılandırabilir. Bununla birlikte, güvenilir olmayan kaynaklar aracılığıyla hastalıkla ilgili oluşan bilgi kirliliği korku duymanıza neden olabilir.

Engellenmişlik:

Geçici bir süreliğine de olsa evde kalmak zorunda olduğunuz için canınız sıkılabilir; dışarı çıkamamak, arkadaşlarınızla yüz yüze görüşememek ya da planlarınızın aksaması nedeniyle engellenmişlik hissi yaşayabilirsiniz.

Kızgınlık:

Toplum içindeki bazı bireylerin belirlenen kurallara dikkat etmemesi, alınan önlemlere uymaması ya da koronavirüs riskini fazlaca küçümsemesi sizi kızdırabilir. Bununla birlikte, yaşadığınız engellenmişlik duygusu da kızgınlığa yol açabilir.

Yalnızlık:

Okulunuzdan, arkadaşlarınızdan, akrabalarınızdan, değer verdiğiniz ya da sevdiğiniz insanlardan uzak durma zorunluluğu nedeniyle kendinizi yalnız ve dünyadan soyutlanmış hissedebilirsiniz.

Çaresizlik:

Koronavirüs riskinin ülkemizde ve dünyada tam olarak ne zaman biteceğini bilemediğiniz bu süreçte sanki elinizden hiçbir şey yapmak gelmiyor gibi kendinizi güçsüz ve çaresiz hissedebilirsiniz.

Duygusal karmaşa:

Gün içerisinde bir yandan sağlıklı olduğunuz için mutluluk ve huzur, diğer yandan çevrenizdeki insanların hastalığa yakalandığını duymaktan dolayı üzüntü, acı ya da suçluluk yaşayabilir ve duygusal bir karmaşa içinde olduğunuzu gözlemleyebilirsiniz.


Salgın hastalık riski nedeniyle herkes gibi zorlu bir dönemden geçiyorsunuz. Bu süreçte yaşadıklarınız karşısında stres, endişe, kaygı, panik vb. gibi duygusal tepkiler yoğun bir şekilde ortaya çıkabilir. Başlangıçta bu duygular size hiç kaybolmayacakmış gibi gelebilir, ama çaba gösterdiğinizde bu duyguların geçeceğini bilmelisiniz. Unutmayın ki bu ve benzeri duygular anormal bir olay karşısında birçok insanın yaşayabileceği ortak duygulardır ve yaşanması oldukça normaldir. Çevrenizde olup bitenleri anlamak için kendinize zaman verin.

Koronavirüs Salgını Sürecinde Psikolojik Sağlamlığı Artırmaya Yardımcı Olabilecek Bazı Öneriler

1. Koronavirüs ile ilgili bilimsel, somut ve gerçekçi bilgiler edinin.
Bilim kurulu üyeleri ve sağlık bakanının açıklamalarını takip etmek bilgi sahibi olmaya yetecektir. Artık 3 yaşındaki çocuklar bile nasıl el yıkanacağını, sosyal mesafeyi ve evde kalmanın ne kadar önemli olduğunu öğrenmişlerdir. Bu yüzden her gün virüs ile ilgili bilgi edinmeye çalışmak boşa zaman kaybından öteye geçmeyecektir.

2. Koronavirüs riskinden korunma yöntemlerini öğrenin ve uygulayın.

3. Sağlığınızı önemseyin.
Uyku düzeni oluşturmak sağlığınızın korunmasında önemli bir faktördür. Uyku insan vücudunun yenilenmesini sağlamaktadır.

4. Günlük aktivitelerinizi sürdürün.
Yeme, içme ve ders çalışma gibi aktivitelerinizi sürdürmeye devam edin. Şartlar değişirse insan da yeni şartlara uyum sağlamalıdır.

5. Kendiniz için günlük amaçlar belirleyin.
Bugün şu kadar soru çözeceğim, 60 sayfa kitap okuyacağım, bir deneme bitireceğim gibi amaçlar belirleyin. 


6. Zamanınızı yeni bir beceri geliştirmek için kullanın.
Yetenekler denendiği ölçüde ortaya çıkar. Bu yüzden hiç yapmadığınız ya da ben bunu yapamam dediğiniz şeyleri denemeye çalışın. Bir deneme yazın, resim yapmaya çalışın, varsa bir müzik aleti çalmaya çalışın, karikatür çizmeye çalışın. İngilizcenizi geliştirmeye çalışın. Cambly gibi uygulamaları kullanıp ingilizce konuşma becerinizi geliştirmeye çalışabilirsiniz.

7. Fiziksel aktivite ve canlılığınızı koruyun.
Evde spor yapmak ve bunu ailecek yapmak inanın ki çok zevkli. Bunu günün belli bir kesiminde ailecek yapmanız fiziksel ve psikolojik sağlığınıza çok iyi gelecektir.

8. Arkadaşlarınızla ve yakınlarınızla iletişim kurmaya devam edin.
Belki de evde kaldığımız zaman içinde en çok yaptığımız şey arkadaş ve çevremizle iletişim kurmak. Küs olduğunuz ve çok konuşmadığınız arkadaşlarınızla konuşmak inanın size çok iyi gelecektir. Küs olduğunuz birisi beyninizde bitirilmemiş bir işinizdir.

9. Aileniz ile birlikte zaman geçirin.
Ailenizdeki en yaşlı üyeyi ya da en uzak olduğunuz çok konuşmadığınız aile ferdinizi arayın.

10. Medyayı sağlıklı kullanın.
Online ders dinleyin, online deneme çözmeye çalışın, eksik olduğunuz konular varsa bunlarla ilgili ders anlatımlarını bulmaya çalışın.

12. Yaşadıklarınızı yazarak ifade edin.
Yazmak insan sağlığına her zaman iyi gelmiştir. O yüzden ben yazamam, edemem demeyin. Oturun yazmaya çalışın. Mesela ekmeğin sofraya geliş sürecini yazmaya çalışın. Şu yazımızı okumanızı tavsiye ederim. Mürekkebin madde halidir yazmak

13. Dinlenin.

14. Toplumsal dayanışmayı pekiştirin.

15. Uzmana başvurun.



Gün içerisinde koronavirüs haberlerini çok fazla izlemeyin.

UNUTMAYIN BU SÜREÇ GEÇİCİ VE ÖNEMLİ OLAN BU SÜREÇ BİTTİĞİNDE PSİKOLOJİMİZİN SAĞLAM KALMASIDIR. BİZ BU GÜNLERİ HATIRLAYACAĞIZ LAKİN İNSAN OĞLUNUN EN ÖNEMLİ MEZİYETİ UNUTMAKTIR. GENÇLER OLARAK PSİKOLOJİK SAĞLIĞINIZ VE SAĞLAMLIĞINIZ GİRECEĞİNİZ SINAVLARDA SİZLERİ BİR ADIM ÖNE ÇIKARACAKTIR. 

Not: Yazıda Meb'in 'Salgın Hastalık Dönemlerinde Psikolojik Sağlamlığımızı Korumak'-Gençler için bilgilendirme rehberinden yararlanılmıştır.



Yz: R. Baloğlu 

2 Yorumlar

  1. psikoloji mi kaldı her şey allak bullak zaten ekonomik olarak çökmüşüz birde üstüne salgın bizi mahvetti.

    YanıtlaSil
  2. Bizi ayakta tutan umuttur. Her gecenin ardından bir güneş doğar.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski