Çocuklarımız bu dönem sınavdı, erken kalkmaktı, ders çalışmaktı derken epeyce bir yoruldular. İyi bir tatili hak ettiler. Karnesinde notu 1 olanda hak etti, notu 5 olan da... Belki karnesinde notu düşük olan çocuk iyi bir dinlenmeyi nasıl hak eder diye soruyorsunuzdur. Ama çocuklarımıza bir fırsat vermek onlara güvenmek gerekmez mi?

Çocuklarımızı başka çocuklarla kıyaslamayın. Her çocuk ÖZELDİR VE TEKTİR. Aynı şeyin sizin başınıza geldiğini düşünün. Hayal edin eşinizle birlikte bir misafirliktesiniz. Yemekler geldi, çay geldi, muhabbet derken kalktınız ve evinize gidiyorsunuz. Eşiniz dedi ki; 'Ayşe Hanımın pilavı bir harika başyapıt onun gibi bu pilavı yapan yok. Senin pilavın bile bu kadar güzel değil.' Acaba eşinizin bu sözleri karşısında ne hissedersiniz? Ben söyleyeyim:

a) Kıyamet kopar:)

b)Arabayla gidiliyorsa arabadan atılır:)

c)Adam gece kapının önünde yatar:)

d)Bir daha evde yemek pişmez:)

...vb.

İşte bu yüzden aynı şeyi çocuklarımıza yapmayalım, onlara güvenelim...

Değerli Veli,

Çocukların da yorucu geçen bir eğitim öğretim döneminden sonra vücutlarının ve zihin­lerinin dinlenmeye ihtiyacı vardır. Tatilde neler yapılmalı? Bu konuda yardımcı olabilmek amacıyla bu yazıyı hazırladık.
  • Çocuğunuzun karnesi ile ilgili duygularınızı, çocuğunuzun kişiliğini incitmeden net bir şekilde anlatın. Onun başarılı olabilmesi için onun arkasında olduğunuzu ona hissettirin.
  • Çocuğunuz suçlayıp, yargılamayın. 
  • Çocuğunuzu aşağılamayın, başkalarının yanında asla eleştirmeyin. 
  • Çocuğun karnesine bakarak çocuk hakkında kişilik analizi yapmayın. Ona "tembel, "bu çocuk adam olmaz" vb. gibi olumsuz ifadeler kullanmayın.
  • Çocuğunuzu arkadaşlarıyla, kardeşleriyle, komşunuzun çocuklarıyla kıyaslamayın. O herkesten farklı bir bireydir UNUTMAYIN! 
  • Çocuğun karnesiyle ilgili anlattıklarını dinleyin. Onun düşüncelerine önem verin. 
  • Çocuğunuzun karnesinde zayıflar olabilir, bu durumu düzeltebilmesi için ona fırsat tanıyıp yol gösterin. 
  • Birlikte başarısızlığın nedenlerini bulup, çözüm yolları arayın.
  • Zayıfı olan çocuğunuzun dinlenmesine fırsat verin. Eksikliklerini gidermesi için de bir çalışma planı hazırlayıp uygulamasını sağlayın. 
  • Çocuğunuza, karnesinin iyi de olsa kötüde olsa onu seveceğinizi ve onun arkasında olduğunuzu hissettirin.
  • Çocuğunuzdan kapasitesinin üzerinde başarı beklemek, çocuğunuzda kaygıya sebep olur. Bu da başarısını olumsuz etkiler.
  • Her anne-babanın çocuklarından bazı beklentileri vardır. Bunları onunla konuşun. 
Karnesindeki başarılar için çocuklar tebrik edilmeli, fakat tamamen maddi nitelikli ödüller fazla verilmemelidir.

4 Yorumlar

  1. Çok güzel tavsiyeler bunlar ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. merhabalar bloğunuzu yeni keşfettim, sizi de beklerim. Yazdıklarınızın her kelimesine katılıyorum. Çocuklar yarış atı değildir. Bu konu da daha hassas olmak lazım. Paylaşımınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.. İnşallah değişecektir. En kısa zamanda bakacağım bloğunuza...

      Sil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski